Prága 1. nap - VE
Prága – Megérkezés és 1. nap
Majdnem dél körül indult a vonatom a Nyugatiból Prágába,
szóval nem kellett korán kelni. Hét óráig tart az út Prágába, ami nem sok, ha
van pl. légkondi a vonaton. Akinek van helyjegye, az le is tud ülni, de
rövidebb távokra sokan veszik igénybe helyjegy nélkül ezt a járatot. Így a
vonat végig zsúfolásig tele volt. Ráadásul elég meleg volt, de azért ki
lehetett bírni. Mivel tavaly ugyanennél a képzőnél választottam tanfolyamot,
ugyanabban a szállodában foglaltam szobát, így nagy meglepetés nem ért. A
főpályaudvartól pár percre van a villamosmegálló és pontosan a szálloda előtt áll
meg. Alig 20 perc alatt már ott is voltam. A szobám ugyanazon a folyosón
hárommal arrébb van, mint tavaly. A tér túloldalán van egy étterem, ahol még
hagyományos cseh ételeket is lehet enni.
Óriási előnye ennek a szállodának, hogy az ablakomból
látom az egyetem bejáratát, és ha elég lassan megyek, akkor is elég 10 perc
arra, hogy odaérjek. És hát nem hajnalban kezdünk…
Mint kiderült, ugyanaz az indiai nő (Smriti) a trénere a csoportunknak, mint
aki tavaly is volt. Ennek nagyon örültem, mert igazán szépen beszél angolul,
elég jól értem. Kedves, ráadásul jó humora van. Ketten is vagyunk a csoportban,
akik már voltak itt, ez azért jó bizonyítvány a számukra. Az idei kurzus címe: Teaching
Next Generations Skills-Creating Expert Learners.
Az elején nagyon jó ismerkedési játékot játszottunk,
közben megtanultuk a neveket, megtudtuk, ki honnan jött. Van a csoportban három
török, egy ciprusi, egy albán, két olasz, két spanyol, valamint három és fél
magyar és egy fél „francia”, aki igazából egyáltalán nem az. Ez utóbbi némi
magyarázatra szorul azért. Júlia a bemutatkozáskor elmondta, hogy
Franciaországból jött, kedvence a „kürtős kalács” – és ezt akcentus nélkül
mondta. Kiderült, hogy Sepsiszentgyörgyön született, anyukája magyar, apukája
román, és ő gyerekkorában először magyarul tanult meg. Az egyetem befejezése
után ment ki Franciaországba, Ceaușescu bukása után. Ebben a csoportban is én
vagyok a legöregebb, viszont azok közül, akik nem angolt tanítanak, a legjobban
tudok angolul, amire azért egy kicsit büszke vagyok.
A kurzus pedagógiai és módszertani képzést nyújt.
Tulajdonképpen a ma iskolája olyan szakmákra készíti fel a tanulókat, amik
esetleg ma még nem is léteznek. Tehát amellett, hogy mit tanítunk, nagyon
fontos az, hogy hogyan. Erre kapunk különböző ötleteket, jól használható metódusokat.
Az első nap délutánja egy két és fél órás városnézéssel
folytatódott. Már három alkalommal vettem részt vezetett városnézésen Prágában,
ez alulmúlta mindet. Azt hiszem, ha ki kellett volna találni egy olyan útvonalat
az egyetemtől a várig, ahol a legkevesebb érdekesség és látnivaló van, nehéz
lett volna másikat találni. Láttunk egy jelentéktelen emlékművet, az albán és a
francia nagykövetségeket, és na jó a parlamentet, ami látványban egy többemeletes
bérház, csak a zászlók árulkodnak arról, hogy itt valami van. Arról meg inkább
nem is írok, hogy melyik épületen milyen zászlók vannak, mert nem értem a
logikáját. Egy óra után a magyar szakasz levált a keménymagról. A Károly-híd
lábánál jobbra vettük az irányt. Megtaláltuk Prága legszűkebb utcáját, ahol
lámpa jelzi, mikor melyik irányból lehet menni, mert két nem csontsovány ember
már nem fér el egymás mellett. A sikátor egy Čertovka (Ördög) nevű étterembe
vezet, ami a hasonló nevű csatorna partján található. Mellettünk csorogtak el a
kis sétahajók.
Prague - Arrival and
Day 1
My train from Nyugati
to Prague left almost around noon, so I didn't have to get up early. The
journey to Prague takes seven hours, which is not much if you have e.g. air
conditioning on the train. Anyone who has a seat ticket can sit down, but many
people use this flight without a seat ticket for shorter distances. So the
train was full all the way. it was quite hot, but bearable. Since I chose a
course at the same training school last year, I booked a room in the same
hotel, so it wasn't a big surprise. The tram stop is a few minutes from the
main station and stops right in front of the hotel. I was there in less than 20
minutes. My room is on the same corridor three times further than last year.
Across the square there is a restaurant where you can also eat traditional
Czech food.
A huge advantage of
this hotel is that I can see the entrance to the university from my window, and
even if I walk slowly enough, 10 minutes is enough to get there. And we don't
start at dawn...
As it turned out, the
trainer for our group is the same Indian woman (Smriti) as last year. I was
very happy about that, because he speaks English really well, I understand it
quite well. He is kind and has a good sense of humor. There are two of us in the
group who have been here before, so this is a good certificate for them. The
title of this year's course is: Teaching Next Generations Skills-Creating
Expert Learners.
At the beginning, we
played a very good game of getting to know each other, learning the names and
finding out who came from where. There are three Turks in the group, one
Cypriot, one Albanian, two Italians, two Spaniards, as well as three and a half
Hungarians and one half "French", who are not really French at all.
The latter needs some explanation. When introducing herself, Júlia said that
she came from France and that her favorite is "trumpet cake" - and
she said this without an accent. It turned out that he was born in
Sepsiszentgyörgy, his mother is Hungarian, his father is Romanian, and he
learned Hungarian for the first time as a child. After finishing university, he
went to France, after the fall of Ceaușescu. I'm also the oldest in this group,
but among those who don't teach English, I know English the best, which I'm a
little proud of.
The course provides
pedagogical and methodological training. In fact, today's school prepares
students for professions that may not even exist today. So, in addition to what
we teach, how we teach is very important. For this, we get different ideas and
easy-to-use methods.
The afternoon of the
first day continued with a two and a half hour city tour. I've already been on
a guided city tour in Prague three times, and this one surpassed them all. I
think that if you had to find a route from the university to the castle with the
fewest points of interest and sights, it would have been difficult to find
another. We saw an insignificant monument, the Albanian and French embassies,
and well, the parliament, which visually is a multi-story apartment building,
only the flags reveal that there is something here. I'd rather not write about
what flags are on which building, because I don't understand the logic. After
an hour, the Hungarian section separated from the hard core. We turned right at
the foot of the Károly Bridge. We found the narrowest street in Prague, where a
light indicates when you can go in which direction, because two non-skinny
people can no longer fit next to each other. The alley leads to a restaurant
called Čertovka (Devil), which is located on the banks of the canal of the same
name. Small pleasure boats trickled past us.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése